Werft Shipbuilding betreedt markt met uniek lokaal concept

URK, 12 MAART 2021

Nieuw in de scheepsbouw, maar zeker niet onervaren: Werft Shipbuilding. Deze Urker werf bouwt op de jarenlange ervaring van een selecte groep bouwpartners, met elk hun eigen specialisme in scheepsbouw, techniek en visserij. Juist die mix van disciplines zorgt voor een schip waar menig visser zijn hart aan kan ophalen. 

De naam ‘Werft’ gonst al enige tijd rond in de maritieme kringen. Volgens Pieter Pruiksma, algemeen directeur van Werft Shipbuilding, hoog tijd om iets meer los te laten over het bedrijf en de toekomstplannen. Hij vertelt enthousiast: ‘Onze doelstelling is helder: wij willen de scheepsbouw op Urk terugbrengen. De kracht van lokale partners benutten en de klant laten ervaren wát de voordelen zijn van lokale bouw. Onze belofte? Een perfecte prijs-kwaliteitverhouding, strakke planning en gegarandeerde opleverdatum”

Volledig lokaal bouwen op Urk
Van concept, ontwerp en inkoop tot productie en levering; Werft regelt het complete plaatje. Elk schip wordt zó ontworpen dat zij aan de meest geavanceerde eisen van de klant voldoet. Pieter: “Van cascobouw tot complete afbouw, van timmerman tot elektricien we hebben het allemaal in huis. Dat concept is uniek. De voordelen voor de klant zijn groot: hij is verzekerd van een strakke planning en doorlooptijd en komt niet voor vervelende verrassingen te staan: afspraak is afspraak.

Aan service geen gebrek
Werft bied haar klanten nóg een belangrijke meerwaarde: snelle service. Pieter: “Alle partners waarmee wij samenwerken hebben service hoog zitten en zijn bekend in de Noordzeehavens. Van Harlingen tot de Eemshaven, van Boulogne-sur-Mer tot Thyboron; onze klanten kunnen overal rekenen op een snelle levering van diensten, materialen en onderdelen. De visserij en het wekelijkse ritme zijn bekend terrein. Daardoor wéten we dat snel doorpakken cruciaal is”.

Veelbelovend
Tot nu toe mag de nieuwe werf spreken van een veelbelovende start. “De eerste engineeringsopdracht is getekend en er zijn reeds meerdere kielen gelegd. Bovendien is de nationale én internationale belangstelling groot. We kunnen niet wachten om het grote publiek de kracht van Werft te laten zien”

Pieter Pruiksma - General Manager Werft Shipbuilding

Initiatiefnemer
Een van de initiatiefnemers van Werft is general manager Pieter Pruiksma (34), tevens mede-eigenaar van RI&S, een bedrijf dat gespecialiseerd is in (brand)beveiliging. Voorheen was Pruiksma projectmanager nieuwbouw bij de Hartman Marine Shipbuilding en begeleidde hij daar de bouw van zware ladingtransportschepen. Op de visserijschool koos Pruiksma de module grote vaart, waarna hij zijn loopbaan begon aan boord van het koopvaardijschip ‘Deo Volente’

“Al jaren lopen we met het idee om scheepsbouw weer volledig terug naar Urk te brengen. Het laatste schip dat compleet nieuw vanaf de kiel op Urk gebouwd werd is de UK 184 ‘Josephina Maria’, en dat is inmiddels meer dan twintig jaar geleden. De animo voor een herstart op Urk is groot. De afgelopen jaren zijn daar al vaker gesprekken met schipper-eigenaren over geweest. Nu wordt er doorgepakt”, zegt Pruiksma.

Als eerste concrete stap is eind vorig jaar een architect in dienst genomen, in de persoon van Jan Cees Kater. Werft zit met meerdere reders met toekomstplannen aan tafel over multifunctionele scheepsontwerpen van 25 meter (flyshoot/twinrig) en 34 meter (boomkor/twinrig). De eigen ontwerpen worden verder uitgewerkt door het engineeringsbureau C-Job Naval Architects. Pruiksma heeft met ‘Werft’ bewust gekozen voor een naam die internationaal goed bekt, want hij wil er ook mee de Scandinavische markt op. Hij is bijvoorbeeld al in gesprek met een Noorse zalmvervoerder. Maritiem Urk heeft heel veel kennis en knowhow in huis. De bedoeling is dat de VCU-TCD de sectiebouw voor de casco’s straks aan de Urkervaart doet. Voor het assembleren van de secties huurt Werft vervolgens ruimte aan de haven.